Spar på kødet: chili sin carne
Vi skal spise mindre kød. Der er ingen vej udenom. Det fastslår en ny rapport fra de europæiske videnskabsakademier. Spørgsmålet er, om 2018 bliver året, hvor danskerne ændrer vaner i en mere klimavenlig retning.
Det behøver ikke være ren og skær kaninfoder – men er det ikke muligt at lave velsmagende retter uden store mængder kød? Eller måske bare tage kødet ud af måltidet en enkelt dag om ugen? Her får du vores bud på en nem måde at gøre det:
Chili sin carne
- 150 g tørrede bønner
- 1 chili
- 1 løg
- 3 stilke blegselleri
- 1 rød peberfrugt
- 250 g tomater
- 1 spsk olivenolie
- 1 fed hvidløg
- 1 spsk oregano
- 2 tsk stødt spidskommen
- 1 dåse hakkede tomater
- 2 spsk tomatpuré
- salt og peber
Tilbehør
- 1 lille rødløg
- 1 grøn peberfrugt
- ½ agurk
- 1 bundt koriander
- 1 dl syrnet fløde 9%
- 4 tykke skiver groft brød, 300 g
Tilberedning
Chili sin carne
Sæt bønnerne i blød i rigeligt koldt vand i 10-12 timer.
Kassér iblødsætningsvandet og kog bønnerne i rigeligt, letsaltet vand i ca. 45 minutter. Dræn bønnerne i et dørslag eller i en sigte.
Flæk chilien på langs. Fjern frøene og hak chilien fint. Hak løget. Snit selleri og peberfrugt og skær tomaterne i både.
Varm olien i en gryde og svits løg, presset hvidløg og selleri, uden at det tager farve. Tilsæt peberfrugt, tomater, oregano og spidskommen og vend det hele godt rundt. Kom hakkede tomater og tomatpuré i gryden og lad grøntsagerne simre i 5 minutter uden låg. Tilsæt bønnerne og lad det hele simre i ca. 10 minutter uden låg.
Smag chilien til med salt, peber og eventuelt mere chili.
Hak løget fint. Skær peberfrugten i små tern og agurken i skiver.
Servér chilien med løg, peberfrugt, agurk, hakket koriander, syrnet fløde og brød.
TIP
De tørrede bønner kan erstattes af 1 dåse afdryppede bønner.
Frugt og grønt pr. person
509 g
Energifordeling pr. person, medmindre andet er angivet
1892 kJ ( 451 kcal). Kulhydrat 85 g. fedt 9 g, heraf mættet fedt 2 g
Prøv også den klassiske chili con carne med kød i.