Den evige diskussion: Er chili con carne mexicansk?
For madelskere er chili con carne svær at blive klog på – der er nemlig ikke rigtig nogle, der har taget æren for at have opfundet det. De fleste hælder til, at retten stammer fra Mexico – bortset fra mexicanerne selv, som ikke vil have noget som helst med retten at gøre. Altså med undtagelse af det faktum, at de sælger den i overflod på landets restauranter, fordi alle turister tror, at det er en lokal specialitet.
Men hvis ikke det er Mexico, der er ophavsland til chili con carne, hvem er så? Og hvorfor tror vi, at det er Mexico?
Historien om chili con carne
Hvis vi griber fat om roden af chili con carne: chilien – så får vi baggrunden for, hvorfor vi allesammen tror, at retten er fra Mexico. Mexico er nemlig ophavsland til selve chilien. Og en myte går desuden på, at en spansk nonne i det 17 århundrede havde en såkaldt ud-af-kroppen-oplevelse, hvor hendes ånd rejste til Mexico for at prædike kristendommen til folket – og vendte tilbage med en opskrift på chili con carne.
En bedre dokumenteret historie fortæller om fattige familier fra det 19. århundrede, der solgte kød på markeder i Texas. For at få familiens eget kød til at række så længe som muligt, blev det blandet med lige dele chili – en blanding der med tiden blev til en specialitet på markedet. Da Texas er naboland til Mexico, er lande og historier efterhånden blevet blandet sammen, men faktum er, at mexicanerne ikke selv mener, at de har opfundet retten.
Find en god opskrift
På https://www.dk-kogebogen.dk/opskrifter/10355/chili-con-carne finder du en helt enkel opskrift på chili con carne. Den kan du med fordel bruge som udgangspunkt for at eksperimentere lidt med yderligere ingredienser som kanel, koriander og spidskommen. For ikke at nævne gulerødder, peberfrugt og hele chilier. Mulighederne er mange, og det er kun dine smagsløg, der sætter grænserne.