Tinglysning af skøde – hvad betyder det helt præcis?

12 March 2018
Camilla Skøtt

editorial

Er du i gang med den store boligjagt eller har du måske netop underskrevet en købsaftale, så er du også stødt på ordet “tinglysning”. Men hvad er tinglysning helt præcis? Vi har kigget begrebet efter i sømmene og giver dig her et uddybende indblik i det begreb, der følger enhver bolighandel i Danmark.

Hvad er tinglysning?

Kort fortalt er tinglysning den offentlige registrering af rettigheden over en ejendom. Hvis du køber en bolig, så skal rettighederne til boligen overdrages til dig, og det sker, når skødet tinglyses – du sikrer dig altså rettighederne til den bolig, du netop har købt.

Tinglysningen er offentlig, og det betyder, at det nu er synligt for alle, at det er dig, der har rettighederne over en given ejendom. Men det betyder også, at sælger ikke kan snyde og sælge boligen endnu engang; et såkaldt dobbeltsalg. Samtidig betyder det, at du er sikret mod sælgers eventuelle kreditorer, der ikke længere har mulighed for at gøre udlæg i boligen.

Hvordan foregår tinglysning?

De fleste danskere vælger at få hjælp fra en boligadvokat, fx https://eboligadvokat.dk/skoede/, da selve formuleringerne i et skøde skal være ret præcise for at være gældende. 

Selve tinglysningen foregår på nettet. Der er typisk en ekspeditionstid på 1-2 dage, og når den er behandlet, får du automatisk svar. Mange gange sendes en prøvetinglysning afsted, inden den rigtige tinglysning anmeldes. Prøvetinglysningen er en slags test, hvor Tinglysningretten giver et svar på, hvordan det ville være gået, hvis det havde været en rigtig tinglysning. Det lyder som dobbeltarbejde, men det er en god løsning, fordi køber og sælger på den måde bliver opmærksomme på, om der er eventuelle mangler i skødet. På den måde kan man nå at rette skødet til, så man undgår en afvisning og en ekstra tinglysningsafgift.

Prisen for tinglysning ligger på 1660 kr. + 0,6% af købsprisen – og så naturligvis prisen for en boligadvokat, der typisk ligger omkring 2.000 kr.

More articles